Watertechniek in de tuinbouw

Gakon heeft alle kennis en ervaring in huis op het gebied van watertechniek. Of het nu gaat om watergifte, wateropslag, watertransport of waterbehandeling, bij Gakon vindt u alle kennis en expertise voor het ontwerp en de toepassing van deze installaties onder één dak. De perfecte integratie van diverse installaties luistert nauw. Al in een vroeg stadium stemmen onze adviseurs technieken perfect op elkaar af, zodat uw installatie in de praktijk doet wat u ervan verwacht.

Rovak BVBA - Gakon Horticultural Projects - Turnkey kassenbouwprojecten

Irrigatie

Uw gewas haalt zijn voeding uit het water, vandaar dat de irrigatie binnen uw kas optimaal geregeld moet zijn. Bij Gakon zijn wij gespecialiseerd in diverse irrigatiemethodes, zoals bijvoorbeeld het druppelsysteem en het eb- en vloedvloedsysteem.

Het druppelsysteem is een zeer efficiënt systeem om uw planten te voorzien van een gelijkmatige vochtvoorziening. Daarbij kunt u aan iedere druppel de juiste hoeveelheid meststoffen toevoegen, zodat uw gewas de perfecte voeding krijgt.

Het druppelsysteem biedt ook een efficiënte manier van omgaan met water. Er gaat geen water verloren door directe verdamping, het nat maken van blad of door wegwaaien. Hierdoor wordt 30 à 50% bespaard op de watergift.

Bij het eb- en vloedsysteem worden planten op gezette tijden bevochtigd. Er wordt water op een container of betonvloer gepompt waarop de teelt staat en vervolgens wordt het water aan de onderkant toegediend. Hierdoor groeien de wortels naar onderen en kunnen alle planten voldoende water opnemen. Dit kan in grote aantallen, daarom staat dit systeem ook bekend om zijn grote capaciteit. Dit systeem kan worden toegepast op teeltvloeren, op tafels of in containers.

Waterbehandeling

Om uw gewas gezond te laten groeien, is een goede waterbehandeling noodzakelijk. De juiste filtering en ontsmetting zijn hierbij essentieel.

Filtersystemen:

  • Zandfilter
  • SAF-filter
  • Metaalfilters

Reverse Osmose

Een manier om water te filteren en te ontzouten is door gebruik te maken van Reverse Osmose (RO). Hierbij stroomt het water onder druk parallel aan het membraanoppervlak, waarbij een deel van het water door het membraan dringt. Door het membraan blijven onder andere zouten, organische stoffen en opgeloste deeltjes achter in de hoofdstroom. Ook worden bacteriën en virussen door RO tegengehouden.

Opslag

Tegenwoordig heeft een modern tuinbouwbedrijf te maken met veel verschillende soorten water, namelijk regen-, condens-, giet- en drainwater. Om dit op te slaan, biedt Gakon diverse opslagvormen, waaronder een silo en een bassin. Wateropslagsilo’s worden gebruikt voor de opslag van schoon water (regen-, bronwater), dagvoorraadwater, drainagewater of als rioolbuffersilo. Het gaat hier om een ronde stalen silo, al dan niet voorzien van een coating en bekleedt met PE folie en afgedekt met een anti-alg afdekzeil.

Naast een silo is het ook mogelijk om een bassin te graven. Hierbij wordt een bassin van aarden wallen gemaakt, voorzien van drainage onder het bassin om zowel grondwater als gassen onder het bassin te verwijderen. Het bassin wordt voorzien van PE folie, met een lange levensduur. Om algengroei tegen te gaan kan het bassin afgedekt worden met diverse typen afdekfolie. De wallen worden bekleed met taludbekleding, zodat de wallen in tact blijven en onkruid geen kans krijgt.

Mist

Om de temperatuur te verlagen, kunt u met een mistinstallatie de luchtvochtigheid in een kas optimaal beheren. In combinatie met een goede ventilatieregeling is een mistinstallatie een uitstekend sturingsmiddel om het klimaat te regelen. U creëert een koelend effect door de energie die nodig is voor de verdamping van water, uit de kas te halen. Een mistinstallatie gaat lang mee, omdat deze compleet is vervaardigd uit roestvrijstaal.

Service en onderhoud

Gakon beschikt over een eigen serviceafdeling. Daarom biedt Gakon de naast het realiseren van uw project, ook aan om u te ondersteunen na de realisatie. Denk hierbij aan storingen, onderhoudswerkzaamheden en andere klussen die kunnen voorkomen. Klik voor meer informatie en de mogelijkheden op de onderstaande button.

service & onderhoud