Scherminstallaties

Van cruciaal belang voor uw teelt is het regelen van de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid licht dat wordt toegelaten in uw kas. Dankzij een scherminstallatie beïnvloedt u het klimaat in de kas naar wens en bespaart u tegelijkertijd op uw energieverbruik. Bij Gakon beschikken wij over een schermafdeling, waardoor wij met u perfect kunnen afstemmen welke scherminstallatie voor u gewenst is.

Scherminstallaties - Gakon Horticultural Projects - Turnkey kassenbouwprojecten

Horizontale schermen

De meest bekende en voorkomende scherminstallaties zijn de horizontale schermen. Er wordt gebruik gemaakt van een trekduwstangsysteem of een trekdradensysteem, waar bij het trekduwstang het doekprofiel samen met het doek dankzij stalen buizen beweegt. Bij het trekdradensysteem beweegt het doek dankzij RVS-draden.

Een andere vorm van een horizontaal scherm is het foliescherm. Hierbij wordt een scherm van kunststoffolie horizontaal in de kas getrokken, met als doel het luchtvochtigheidniveau in de kas te waarborgen. Dit geldt uitsluitend voor de eerste weken van de teelt van paprika en komkommers.

Insectengaas - Gakon Horticultural Projects - Turnkey kassenbouwprojecten

Rolschermen

Afhankelijk van uw specifieke situatie kijken wij samen met u of u een rolscherm nodig heeft en welk systeem het best past. Teelt u bijvoorbeeld in een breedkap kas, dan is een dekrolscherm het meest ideaal. Een dekrolscherm geeft u uitgebreide sturingsmogelijkheden en stelt u in staat om zowel twee- als enkelzijdig de schermen te gebruiken. De rolgevel scherminstallatie wordt binnen aan de gevel bevestigd en kan vervolgens kan handmatig of door middel van een besturingssysteem bediend worden.

Naast een dekrolscherm biedt Gakon ook een twinrolgevel scherminstallatie aan. Met een deze installatie kunt u verschillende temperaturen in de kas creëren. Uw teelt wordt in afdelingen of vakken verdeeld, om de temperatuur afzonderlijk te regelen. Een twinrolgevel scherminstallatie bestaat uit twee delen doek met één motor.

Buitenschermen

Met een buitenscherm kan het klimaat in een kas beter worden beheerst en kunt u zorgen voor directe koeling in uw kas. Een buitenscherm zorgt voor minder warmteontwikkeling in de kas, waardoor er minder gelucht hoeft te worden, een betere CO₂ huishouding is en er weer meer energie wordt bespaard. Een betere klimaatbeheersing zorgt voor een grotere opbrengst van uw teelt. Een buitenscherm wordt voornamelijk toegepast bij teelten zoals roos of phalaenopsis.

Tuincentra schermen

De productie van tuincentra neemt bij Gakon een bijzondere plaats in. Voor een toenemend aantal bedrijven in binnen- en buitenland hebben wij verschillende tuincentra ontwikkeld en gebouwd. Ook hier worden schermen in verwerkt die precies aansluiten op de wensen van u als klant. Dekrolschermen, buitenschermen en vaste doeken tussen de dekgordingen zijn veelvoorkomende systemen in tuincentra. De doeken zijn in verschillende kleuren te bestellen, eventueel geheel op maat en passend bij de identiteit van het tuincentrum.

Insectengaas

Om insecten, vogels en andere biologische plagen te weren van uw gewas, bieden wij ook insectenschermen aan. Het insectengaas wordt in de luchtramen van de kas gemonteerd met een harmonicasysteem. Dit zorgt ervoor dat het gaas zijn vorm behoudt en netjes opvouwt bij het sluiten van de luchtramen. Door de minimale constructie valt het licht ongehinderd de kas binnen en is er geen sprake van lichtverlies.

Nokafdichtingen

Om horizontale temperatuurverschillen in grote en hoge kassen tegen te gaan, wordt er vaak voor gekozen om een nokscherm te plaatsen. Een nokscherm bestaat uit driehoekvormige doekstroken welke gemonteerd worden boven het horizontale scherm om luchtstroming te blokkeren. Hierbij wordt de onderzijde is voorzien van een flappenstrookje die bij de atlasdraden word ingeknipt. Dit strookje rust op het schermdoek en zorgt voor optimale afdichting.

Specials

Energie besparen en zonlicht buiten houden of controleren komt niet alleen voor binnen de glastuinbouw. Voor verschillende klanten hebben wij diverse scherminstallaties mogen plaatsten. Den hierbij aan een onder andere een tunnelscherm.

Renovatie

De doeken, polyesterdraden en afsluitstroken zijn na jaren gebruik toe aan een renovatie. Ook dit kan Gakon voor u uitvoeren. Onze specialisten gaan samen met u in gesprek over welke onderdelen van de installatie toe zijn aan vervanging of welke onderdelen in de loop der jaren doorontwikkeld zijn. Zo zorgen wij er samen met u voor dat uw scherminstallatie weer up-to-date is.

Partners

Bij het realiseren van onze scherminstallaties werken wij samen met verschillende partners. Zo verzorgt Ridder Lock de motoren die gebruikt worden bij de installatie. De systeemmaterialen die in de scherminstallatie gaan, zijn van Van der Valk Systemen en het doek wordt geleverd door Ludvig Svensson, Ridder Climates of Phormium.