Elektrotechniek voor de tuinbouw

Om alle installaties binnen uw kas te laten functioneren, is een goede elektronische aansluiting noodzakelijk. Binnen de glastuinbouwsector maakt ieder bedrijf tegenwoordig gebruik van een procescomputer en schakelpanelen om alle processen binnen het bedrijf te beheren en te beheersen. U kunt hierbij denken aan verwarming, koeling, luchting, scherming, belichting en bevochtiging.

Binnen Gakon zijn gekwalificeerde specialisten werkzaam die de gehele elektrotechnische installatie ontwerpen en realiseren. We hebben ruime ervaring met de opzet van complexe elektrotechnische installaties bij diverse soorten glastuinbouwbedrijven in diverse continenten. Daardoor komen we niet vaak meer voor verrassingen te staan. Als internationale kassenbouwer zijn we bekend met internationale eisen die worden gesteld aan het functioneren van uw installatie.

Installatie

Alle essentiële processen binnen uw bedrijf kunnen door ons geïntegreerd worden. Of het nu gaat om verwarming, koeling, luchting, scherming, belichting of bevochtiging. Want elektrotechniek vormt de basis voor een optimale combinatie van licht, lucht en water in een kas. Gakon zorgt er bij de installatie voor dat alles wordt aangesloten op de procesautomatisering.

Deze installatie voeren wij helemaal zelf uit. Gakon heeft een eigen water- en elektra afdeling die alle installaties uitvoert.

Belichting

De juiste belichting van uw gewas is van cruciaal belang. De juiste hoeveelheid licht zorgt voor substantiële toename van uw opbrengst. Bij Gakon zijn wij gespecialiseerd in LED-belichting en HPS-belichting.

LED-belichting biedt veel voordelen, zoals hogere opbrengsten, vroegere bloei, snellere wortelgroei/kieming en een betere controle op de plantgroei. Ook is er bij LED-belichting sprake van een langere levensduur en een lager energieverbruik. Dit biedt voor de glastuinbouw ongekende perspectieven.

Naast LED-belichting levert Gakon ook HPS-belichting. Het grote voordeel van HPS-lampen is dat ze niet alleen licht, maar ook een bepaalde hoeveelheid warmte leveren. Dit bevordert de groei, en afhankelijk van het gewas, knop en vruchtvorming. Hierdoor biedt ook HPS-belichting grote mogelijkheden in de tuinbouw.

U kunt natuurlijk ook de voordelen van beide typen benutten met een hybride installatie. Hierbij combineren wij LED en HPS in één installatie. Graag adviseren wij u wat voor u de beste oplossing is.

Ventilatie

Een belangrijk onderdeel tijdens het kweken van uw gewas, is de luchtcirculatie in de kas. Met een juiste luchtcirculatie, blijft de luchtstroom in de kas op en constant en rustig peil. Door deze luchtbeweging droogt het blad sneller op en kan het bovendien zijn vocht beter kwijt. Ook worden temperatuur en luchtvochtigheid goed verdeeld. Hierdoor krijgt en houdt u een gelijkmatig kasklimaat en kan uw plant optimaal groeien.

Hierbij zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een horizontale ventilatie. Dit biedt een betere temperatuurverdeling in het gewas en er zijn minder risico’s voor gewascondensatie. Naast horizontaal ventileren kunt u ook kiezen voor verticaal ventileren. Het voordeel hiervan is dat u kunt koelen in de zomer tijdens de verduisteringsperiode.

Klimaatcomputer

Om processen zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid per afdeling, de watergift en de energievoorziening centraal te regelen, is de juiste klimaatcomputer nodig. Hieronder vallen de volgende onderdelen:

  • CO2 -monitor
  • E-Meetbox
  • Groscale en Root Optimizer
  • Planttemperatuurcamera
  • PAR-sensor
  • Meteomast
  • Neerslagsensor en Neerslagintensiteitssensor
  • Buiten RV-sensor
  • Uitstralingssensor

Met een klimaatcomputer kunt u al deze processen naar uw wensen instellen en vervolgens automatiseren. Zo creëert u de perfecte omstandigheden in uw kas en houdt u optimaal overzicht over uw klimaat. Bij Gakon bieden wij meerdere klimaatcomputers, die aansluiten bij uw wensen.

Zwavelverdampers

Om uw gewas te beschermen, zijn zwaveldampers een belangrijk onderdeel binnen uw kas. Een combinatie van een goede verspreiding en de juiste hoeveelheid zwavel(verdampers) is hierbij belangrijk. Gakon levert zwavelverdampers die worden gebruikt om zwavel te verspreiden in een gewas. Het doel is om het gewas te beschermen tegen schimmels, zoals meeldauw. Een zwavelverdamper maakt gebruik van verhitting in combinatie met luchtstroming om de zwavel door de kas te verspreiden.

Zonnepanelen

Voor bedrijven in de tuinbouw biedt Gakon de oplossing voor het opwekken van bruikbare energie uit de kracht van de zon. Uw investering rendeert meer en uw operationele kosten gaan omlaag. Daarnaast vermindert uw ‘carbon footprint’ doordat er minder fossiele brandstof wordt gebruikt waardoor u zorgt voor een betere planeet. We plaatsen de zonnepanelen in nieuwbouwprojecten, maar ook bestaande kassen. Klik voor meer informatie en de mogelijkheden op de onderstaande button.

Zonnepanelen

Service & onderhoud

Gakon beschikt over een eigen serviceafdeling. Daarom biedt Gakon de naast het realiseren van uw project, ook aan om u te ondersteunen na de realisatie. Denk hierbij aan storingen, onderhoudswerkzaamheden en andere klussen die kunnen voorkomen. Klik voor meer informatie en de mogelijkheden op de onderstaande button.

service & onderhoud