"Duitse veldsla heeft geen concurrentie"

Lokaal geteelde kasgroenten domineren bij de groothandel en weekmarkten

Tijdens de wintermaanden is de vraag naar sla duidelijk kleiner dan in de zomer. Desondanks is veldsla uit eigen land zeer populair bij Duitse consumenten. Er is weliswaar kropsla uit Zuid-Europa op de markt, maar de Duitse consument geeft echter de voorkeur aan het lokale product. Mede daarom is de veldslamarkt zeer stabiel.

De prijs van Duitse veldsla schommelt momenteel rond de 5-6 euro per kg. Dat is een duidelijke daling vergeleken bij de periode voor kerst. In week 51 en 52 was er zelfs sprake van telersprijzen van 10 euro per kg. De meerderheid van het huidige aanbod bij de groothandelaren en op de weekmarkten in het zuiden van Duitsland bestaat uit kasgroenten. De regio rondom Nürnberg is daarbij één van de belangrijkste teeltgebieden van Duitsland. “Er is momenteel weliswaar veldsla uit de regio Niederrhein en Franse veldsla uit de volle grond, maar die vindt men eerder in de schappen van de supermarkt’‘, aldus Simon Höfler van het gelijknamige groententeeltbedrijf in Nürnberg.

Concurrentieloos
Volgens de ervaring producent is veldsla een unieke groentesoort, met name tijdens de wintermaanden. Simon: “IJsbergsla en Chinese kool zijn bijvoorbeeld elkaars tegenstanders, veldsla is daarentegen relatief concurrentieloos.’‘ Daar komt nog bij dat van november tot en met januari bijna enkel veldsla uit de kas ter beschikking staat, zodat er ook wat dat betreft nauwelijks concurrentie is. “Hier in deze hoek van het land is bijvoorbeeld 99 procent van de veldsla in de kas geteeld. Veldsla uit de volle grond is er vooral hier in Bayern en Baden-Württemberg nauwelijks nog. De weekmarkthandelaren en groothandelaren geven ook de voorkeur aan kasgroenten, aangezien deze in principe schoner zijn.’‘

Het familiebedrijf beschikt over een kas van 6.000 m2 die pas sinds dit jaar weer de hele winter voor het veldslaras Cirilla is ingericht. “In de afgelopen 4-5 jaar hebben we op zo’n 2.000 m2 veldsla geteeld, maar in het afgelopen jaar hebben we besloten het hele areaal hiervoor te gebruiken zodat de kas tijdens de wintermaanden niet leeg staat.’‘ Het bedrijf is daarmee niet de enige: veel middelgrote producenten (tussen 8 en 12 hectare) in de regio Nürnberg zijn in de afgelopen jaren overgestapt op de teelt van kasgroenten, aangezien de opbrengst per hectare hierbij hoger is. Simon: “Was kasteelt betreft loopt onze regio erg ver voorop hier in Duitsland.’‘

Levering aan de groothandel
Höfler Gemüse is een echt familiebedrijf dat sinds 1965 bestaat. Het bedrijf wordt tegenwoordig gerund door vader Peter sr. en moeder Elisabeth, evenals de drie zoons Thomas, Peter jr. en Simon. Tot het productpalet horen naast veldsla onder andere tomaten, komkommers, paprika’s, kropsla, gemengde sla en wortelgroenten. Het teeltbedrijf levert hoofdzakelijk aan lokale supermarktfilialen, evenals aan groothandelaren en weekmarkthandelaren. Naast de hoofdvestiging aan de rand van de stad beschikt het bedrijf ook over een verkoopplaats bij de plaatselijke groothandel.

Bron: groentennieuws.nl