Nieuw veredelingsstation Hazera bijna klaar

Op 6 maart 2018 wordt het nieuwe zaadveredelingsstation van Hazera Seeds aan de Machinestraat in Warmenhuizen geopend. Een lange periode van voorbereiding ging eraan vooraf. De komende maanden wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw, dat voor een groot deel bestaat uit kassen, onderzoeksruimten en kantoren. In totaal beslaat het nieuwe station tien hectare; groter dan de huidige locatie in Tuitjenhorn. “En daarmee zijn we klaar voor de toekomst”, aldus veredelingsdirecteur dr. Rik van Wijk.

Hazara seeds

Wie de huidige locatie aan de Delftweg in Tuitjenhorn bezoekt, snapt onmiddellijk dat de nieuwbouw voor Hazera aan de Machinestraat in Warmenhuizen een grote stap vooruit betekent. “Alles is nieuw met de modernste technologische mogelijkheden voor bijvoorbeeld klimaatbeheersing in onze kassen. En we hebben onderzoeksruimten met de nieuwste snufjes. Een flinke vooruitgang dus, ook voor het personeel”, aldus Van Wijk.

Dr. Rik van Wijk, veredelingsdirecteur bij Hazera Seeds in Warmenhuizen, tussen de koolplanten

Hazera is onderdeel van Limagrain, ‘s werelds tweede grote speler als het gaat om de veredeling van groentenzaden. Limagrain is een coöperatie in handen van pakweg tweeduizend boeren in Frankrijk. Hazera kent vestigingen in verschillende landen, met ruim achthonderd werknemers. In Warmenhuizen werkt straks een vaste ploeg van zo’n vijfendertig mensen aan de zaadveredeling, in het seizoen aangevuld met nog evenzoveel collega’s. In Warmenhuizen richt het bedrijf zich specifiek op de zaden van kolen en radijs. Hazera’s Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Made, waar ook de schoning en verpakking van zaden plaatsvindt. De uiendivisie zit in Rilland (Zeeland). De internationale aansturing gebeurt voor een deel ook vanuit het tweede hoofdkantoor in Israël. In dat zonovergoten land richten de veredelingsactiviteiten zich op tomaat, paprika, meloen en komkommer.

Filosofie
“Think global, act local”, zegt Van Wijk. “Dat is de filosofie van Hazera. Wij opereren over de hele wereld, maar zijn goed geworteld in de regio’s. We hebben daardoor kennis van wat zich plaatselijk afspeelt als het gaat om het telen van goede groenten. We hebben rechtstreeks contact met de boeren en weten dus wat zij belangrijk vinden. In een straal van zo’n twintig kilometer om Warmenhuizen hebben wij nog circa 35 hectare proefvelden.”

Rik van Wijk is afgestudeerd als veredelaar in Wageningen. Voordat hij bij Hazera het stokje van Emiel Oost overnam, deed hij promotieonderzoek en werkte hij bij verschillende andere bedrijven in deze sector. Hij kan gepassioneerd vertellen over zijn werk.

Geoefend oog
Van Wijk: “Op onze proefvelden onderzoeken we de eigenschappen van bijvoorbeeld bloemkool. Hierbij is het geoefende oog van de veredelaar van groot belang. Wat maakt de kool aantrekkelijk voor de consument? Natuurlijk is dat allereerst de smaak, maar het product moet er ook goed uitzien. Daarnaast spelen zaken die voor de boer van belang zijn. Zijn de kolen goed en betrouwbaar te telen? Hoe zit het met oogstbaarheid, transport en bewaarkwaliteiten? Al die dingen analyseren wij. We selecteren de beste eigenschappen. En dat kunnen we steeds beter. We kijken niet alleen naar de buitenkant van de plant, we kijken tegenwoordig ook in de plant. Klinkt ingewikkeld en dat is het ook wel, maar de kennis op dit terrein neemt heel snel toe. We kunnen steeds beter begrijpen welke uiterlijke kwaliteiten te maken hebben met het DNA van de plant. Hoe beter en sneller je inzicht daarin hebt, hoe beter en sneller je nieuwe rassen kunt ontwikkelen.”

Onderzoek
Maar dat is lang niet alles. Bij de moderne zaadveredeling komt veel meer kijken. Veredelaar Van Wijk: “Het lokale klimaat speelt een belangrijke rol bij ons onderzoek. Wij willen zaad waar kolen uit groeien die bestand zijn tegen ziekten, droogte, nattigheid en warmte. Door steeds dieper in de plant te kijken krijgen we informatie die ons helpt. Zonder modificatie. Alles gebeurt op basis van selectie.”

Van Wijk is er trots op als al dit onderzoek ertoe leidt dat de tuinders een goede boterham kunnen verdienen met de zaden van Hazera: “Wij leveren ons aandeel in de kwaliteit, de teler voegt er zijn aandeel aan toe. En doordat wij lokaal meedenken kunnen we ook goed inspelen op lokale problemen. Bijvoorbeeld, in Midden-Europa heb je andere eigenschappen nodig voor een product dan ergens anders. Daar houden we allemaal rekening mee, want onze zaden gaan de hele wereld over.”

Geduld
Het veredelingsvak vraagt veel geduld, kennis en kunde. “Zaad aan kool heeft zo’n vijftig dagen nodig om af te rijpen. Dan moeten we het oogsten, drogen en snel uitleveren voor de volgende proeven. Allemaal mensenwerk. Voorlopig verandert dat niet. De computer is wel steeds belangrijker geworden voor het verzamelen van data. Maar nog veel belangrijker is de analyse van die gegevens. Hazera staat aan de top van het onderzoek op dit terrein en we werken hierin ook samen met andere bedrijven.”

Is de moderne technologie onmisbaar bij een efficiënte bedrijfsvoering en een kwalitatief hoogwaardig product, sommige dingen blijven zoals ze altijd zijn geweest. Van Wijk: “Ja, dat klopt. We werken niet alleen samen met boeren en andere bedrijven, we werken vooral ook samen met de natuur zelf. Insecten zijn bijvoorbeeld van groot belang bij de bestuiving en dus het maken van zaad. Wij gebruiken bijen en hommels, maar ook vliegen. Dat maakt dit vak ook zo boeiend.”

Historie
Als op 6 maart de deuren in Warmenhuizen officieel open gaan dan is een lange periode van voorbereiding eindelijk afgerond. In 2004 ontstond al de prikkel op het huidige complex in Tuitjenhorn om uit te breiden. Maar de uitbreidingsvergunning die toen werd aangevraagd werd niet verleend. In 2008 kocht Hazera vijf hectare grond aan voor nieuwbouw, maar ook dat plan kon geen goedkeuring krijgen van de gemeente. In 2012 werd tien hectare aangekocht op de nieuwe plek in Warmenhuizen en in 2014 werd gefaseerd gestart met de nieuwbouw.

“We pakken dit zorgvuldig aan, niet al te grote stappen want qua logistiek met de planten komt er heel veel bij kijken en de veredeling mag niet stil komen te liggen”, aldus Rik van Wijk. “Laat één ding duidelijk zijn: we zijn dolgelukkig met de nieuwe plek!”

Bron: Agf.nl