INSPELEN OP DE TREND VAN DIT MOMENT: LOCAL-FOR-LOCAL

Een wereldwijde trend is de groeiende vraag naar lokaal geproduceerd en geconsumeerd voedsel. Oftewel: local-for-local. Een trend die mede door de COVID-19 perikelen in een stroomversnelling is geraakt. Vooral in de glastuinbouwsector zijn de gevolgen hiervan merkbaar.

‘De voedselproductie moet de komende veertig jaar 70 procent stijgen om aan de vraag van de groeiende wereldbevolking te kunnen voldoen.’ Dat stelde directeur Jacques Diouf van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in 2009 reeds. In dit kader is de trend ‘local-for-local’ ontstaan, waarbij voedselproducten bij de bron geproduceerd en geconsumeerd worden.

Vooral in Azië, Zuid Amerika en Afrika is deze vraag sterk aanwezig. De verstedelijking in deze werelddelen zorgt ervoor dat er steeds meer vraag komt naar lokaal geproduceerd voedsel. Zo staan Guangzhou (China, 45 miljoen inwoners), São Paulo (Brazilië, 22 miljoen inwoners) en Lagos (Nigeria, 18 miljoen inwoners) in de top 20 van de grootste metropolen ter wereld. Al deze monden moeten worden gevoed, maar de import van voedsel is prijzig en het geld is niet in overvloed aanwezig. Ook stijgt de bevolking hier het snelst, wat de noodzaak nog groter maakt.

Maar ook in Europa lijkt door de gevolgen van COVID-19 het kwartje gevallen. Door alle beperkingen is de import en export van onder andere voedsel onder druk komen te staan. Veel landen hebben hierdoor geld beschikbaar gesteld om lokaal voedsel te gaan produceren. ‘’In veel landen is het besef gekomen dat het roer om moet. We zien nu dat we steeds meer aanvragen krijgen uit landen waar de overheid, zowel lokaal als landelijk, meedenkt in de financiering van glastuinbouwprojecten. Het is aan ons om de Nederlandse kennis en kunde naar deze landen te brengen. Wij zullen ervoor zorgen dat jij lokaal kunt produceren’’ aldus Olaf Mos, Sales Director bij Gakon.

Naast de primaire behoefte om eten te produceren, zitten er nog veel meer voordelen aan het ‘local-for-local’ principe. Door lokaal te produceren, wordt ook de lokale arbeidsmarkt aangewend wat werkgelegenheid oplevert. Daarnaast is de keten van oogst naar consumptie vele malen korter, waardoor het voedsel verser blijft. En doordat het lokaal wordt geproduceerd, kan er beter worden ingespeeld op de behoefte. Dit zal lijden tot minder overproductie.

Ook het milieu wordt beter van het lokaal produceren van voedsel. Per individu zal de CO2-voetafdruk een stuk kleiner worden. Dit heeft vooral te maken met de wereldwijde uitstoot van CO2, omdat het voedsel niet meer geïmporteerd hoeft te worden met onder andere vliegtuigen.

Benieuwd naar hoe Gakon ervoor kan zorgen dat uw bedrijf inspeelt op deze trend en kan groeien? Neem dan contact op via de onderstaande button en maak een afspraak met een van onze specialisten! Wij zorgen ervoor dat u lokaal kunt produceren!

LOCAL-FOR-LOCAL