Franse serretomaten bij de REO Veiling

Op vrijdag 9 juni 2017 had de eerste steenlegging plaats voor de bouw van het eerste serrecomplex in de glastuinbouwzone van Arques in Noord-Frankrijk. Het project 'Les Serres des Hauts de France' van de West-Vlaamse tomatentelers Vandevelde gaat volgend voorjaar in productie. De Franse tomaten worden via de REO Veiling vermarkt onder het label ‘Les Nouveaux Producteurs’. Deze nieuwe uitbreiding van het Franse productaanbod binnen zowel de landsgrenzen van dit label als de REO Veiling versterkt de positie van de REO Veiling op de Franse afzetmarkt.

Project 'Les Serres des Hauts de France'

Eerste steen geplaatst van project 'Les Serres des Hauts de France'

SARL

Glastuinbouw genoeg ruimte geven, is niet evident. Een duurzame clustering van glastuinbouwbedrijven in een daartoe geschikt bedrijventerrein biedt een antwoord op dit ruimtelijke probleem. Deze coherente oplossing laat niet alleen toe aan efficiënt ruimtebeheer of landschapsintegratie te doen. Het biedt ook toekomstperspectieven en rechtszekerheid aan telers die in het project stappen. Op diverse locaties in binnen- en buitenland ontwikkelen zich daarom glastuinbouwzones. Dat is nu onder meer het geval in Noord-Frankrijk. Daar is een agrarisch gebied van 90 ha specifiek bestemd voor de concentratie van glastuinbouw. De glastuinbouwzone bevindt zich in Arques bij Saint-Omer.

De bouw van een eerste serrecomplex in de glastuinbouwzone van Arques staat inmiddels in de steigers. De eerste steenlegging had plaats op vrijdag 9 juni 2017. Het serrecomplex met een productieoppervlakte van 9 ha is een realisatie van ‘Les Serres des Hauts de France’ (SARL) met zaakvoerders Kévin en Jonas Vandevelde. De familie Vandevelde uit Zedelgem bestaat uit West-Vlaamse tomatentelers die hun product sinds jaar en dag afzetten via de REO Veiling.

“In onze vestiging te Arques wordt straks op jaarbasis 6000 ton tomaten geteeld. De bouw van het serrecomplex neemt nog enkele maanden in beslag. Eind dit jaar worden de tomaten aangeplant. De oogst van de tomaten uit belichte teelt zal er volgend voorjaar op gang komen. We zetten ons Franse product eveneens via de REO Veiling af”, leggen de broers Kévin en Jonas Vandevelde uit.

Een en ander betekent dat de REO Veiling volgend jaar vanaf maart tot december op de markt aanwezig is met tomaten die zijn geteeld in Noord-Frankrijk. De REO Veiling biedt haar Franse tomaten aan onder het label ‘Les Nouveaux Producteurs’. Na witlof, prei, pot-au-feu, bloemkool, spruitkool en courgette is tomaat het zevende Franse product dat de REO Veiling commercialiseert onder dit label.

Tweede thuismarkt

De ontwikkeling van het glastuinbouwgebied door de lokale overheid in Arques wordt mede ondersteund en gedragen door de REO Veiling in Roeselare (West-Vlaanderen) op slechts 75 km afstand van de Noord-Franse gemeente. Frankrijk is immers de tweede thuismarkt geworden van de REO Veiling. Het groeiende bevolkingsaantal en de afname van het eigen tuinbouwareaal in Frankrijk bieden kansen voor de REO Veiling. In absolute cijfers noteerde de REO Veiling in de afgelopen vijftien jaar een omzetstijging van 35% op de Franse versmarkt. Bijna de helft van de geëxporteerde groenten en fruit van de REO Veiling gaat richting Frankrijk. Dat is een vijfde van alle verse groenten en fruit die verkocht worden op de REO Veiling.

“Het project ‘Les Serres des Hauts de France’ zorgt ervoor dat de REO Veiling vanaf volgend jaar kan beschikken over een uniek volume Franse vruchtgroenten als motor om haar product steviger te kunnen afzetten op de Franse markt. Vruchtgroenten moeten het assortiment van Franse openluchtgroenten waarover de REO Veiling momenteel reeds beschikt, verder helpen verruimen. Commercieel zullen Franse vruchtgroenten zorgen voor bijkomende slagkracht op onze tweede thuismarkt”, besluit Paul Demyttenaere, algemeen directeur van de REO Veiling.

Bron: Groentennieuws.nl