Onze klant Climeworks heeft de eerste commerciële installatie ter wereld geïntroduceerd die atmosferische CO2 opvangt voor levering en verkoop. Het Zwitserse bedrijf gebruikt een Direct Air Capture-installatie (DAC) met een gepatenteerde technologie die kooldioxide uit de lucht filtert. De installatie levert momenteel 900 ton CO2 per jaar aan een nabijgelegen kas om er groenten te helpen telen.

Commerciële installatie voor afvang van CO2

Het door de ingenieurs Christoph Gebald en Jan Wurzbacher opgerichte Climeworks ontwikkelde zijn technologie om atmosferische koolstof met een filter op te vangen waarbij voornamelijk laagwaardige warmte als energiebron wordt gebruikt. De DAC-installatie is in Hinwil opgezet op het dak van een door het gemeentelijke administratie-orgaan KEZO beheerd afvalterugwinningsbedrijf, waarvan de restwarmte de DAC-installatie van Climeworks aandrijft.

Tijdens het opvangproces van Climeworks wordt CO2 chemisch op het filteroppervlak gedeponeerd. Wanneer dit vol zit, wordt de CO2 geïsoleerd bij een temperatuur van ongeveer 100 °C. Het zuivere CO2-gas kan dan op markten zoals de commerciële landbouw, de voedsel- en drankensector, de energiesector en de autobranche worden verkocht. Climeworks zorgt in Hinwil via een ondergrondse pijpleiding van 400 meter voor een constante aanvoer van CO2 aan een kas van Gebrüder Meier Primanatura AG voor de teelt van groenten zoals tomaten en komkommers.

Deze leveringsovereenkomst maakt van de Hinwil-installatie van Climeworks de eerste directe luchtopnamefaciliteit ter wereld met een commerciële klant; een belangrijke stap voor de toekomst van negatieve emissietechnologieën. De Hinwil-installatie zal als drie jaar durend demonstratieproject dienen in samenwerking met partners Gebrüder Meier en KEZO, met een bijdrage voor de niet-afschrijfbare kosten aan het Zwitserse Federale Energiebureau (SFOE).

Climeworks-project

Negatieve emissies om doel van twee graden te bereiken

“Zeer schaalbare negatieve emissietechnologieën zijn essentieel om onder het tweegradendoel van de internationale gemeenschap te blijven”, zegt Christoph Gebald. “De DAC-technologie biedt duidelijke voordelen om dit doel te bereiken en kan perfect met ondergrondse opslag worden gecombineerd. We werken hard aan het doel om tegen 2025 één procent van de globale CO2-uitstoot te filteren. Om dit te bereiken schatten we dat er ongeveer 250.000 DAC-installaties zoals die in Hinwil nodig zijn.”

Grondstof voor dranken, brandstoffen en materialen

De door Climeworks opgevangen CO2 kan worden gebruikt om dranken koolzuurhoudend te maken en om klimaatneutrale brandstoffen en andere materialen te produceren. Lokaal CO2 opvangen voor industrieel gebruik stelt klanten in staat hun emissies en hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, aangezien momenteel de meeste industriële CO2 per vrachtwagen wordt vervoerd. In tegenstelling tot andere koolstofafvangtechnologieën kan een modulaire Climeworks-installatie bijna overal worden gebruikt.

In de komende maanden is Climeworks van plan om meerdere commerciële proefprojecten op belangrijke doelmarkten te lanceren. Het bedrijf wil het potentieel van de technologie testen om negatieve emissies te leveren door deze met ondergrondse opslag te combineren. Jan Wurzbacher: “Met de energie- en economische gegevens van de installatie kunnen we betrouwbare berekeningen maken voor andere grotere projecten en voortbouwen op de opgedane praktijkervaring.”

Bron: AGF.nl